Πολυτεχνείου 32, ΗΣΑΠ Ν.Ηρακλείου 211 210 19206942 427 884

ti einai h psuchotherapeiaΠώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που βασίζεται στη δύναμη του λόγου και του διαλόγου. Το να εκφραζόμαστε συχνά ακούμε πως κάνει καλό. Γιατί όμως;

Γιατί το να μιλάμε λειτουργεί θεραπευτικά; Όταν εκφράζουμε με λόγο όσα σκεφτόμαστε, όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε λόγο αυτά που αισθανόμαστε, αυτομάτως δημιουργείται μία ψυχολογική απόσταση από αυτά που έχουμε πει,  που μας επιτρέπει να ακούσουμε τον εαυτό μας αλλιώς. Δημιουργείται ένας χώρος μεταξύ αυτού που μας συμβαίνει και του λόγου που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι με αυτό. Τόσο η ψυχική διαδικασία στην οποία μπαίνουμε για να εκφράσουμε το βίωμά μας, όσο και το άκουσμα του λόγου μας, μεταμορφώνουν αυτό που υπήρχε μέσα μας.

Όταν το μέσα μας βγαίνει έξω μας, μέσω του λόγου, αισθανόμαστε πως έχουμε μία δύναμη πάνω του, πως μπορούμε κατ' αρχάς να το ορίσουμε, να το κάνουμε συγκεκριμένο - από ασαφές που είναι όταν δεν έχει ειπωθεί-, έτσι το καταλαβαίνουμε καλύτερα, το προσεγγίζουμε με μία πιο ξεκάθαρη ματιά, μπορούμε, στη συνέχεια, να το επεξεργαστούμε, να σκεφτούμε τί θέλουμε να κάνουμε με αυτό. Ποτέ αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν σκεπτόμαστε μόνοι μας, ή αν δυνατά μιλούσαμε χωρίς ακροατή. Επίσης, το να μιλάμε σε κάποιον δεν είναι αρκετό από μόνο του για μας βοηθήσει.

Θεραπευτικό φαίνεται πως είναι το να μιλάμε σε κάποιον που δεν μας γνωρίζει από πριν, που δεν περιμένει από εμάς τίποτα, που είναι ουδέτερος, που ενδιαφέρεται να ακούσει παρά να μιλήσει και να πει τη γνώμη του. Η προσπάθειά μας δε, να εμβαθύνουμε στο βίωμά μας, να το προσεγγίσουμε όσο πιο περιγραφικά γίνεται ώστε να βοηθήσουμε τον ακροατή να καταλάβει πώς είναι για εμάς να βιώνουμε αυτό που εκφράζουμε, μας κάνει και εμάς τους ίδιους να το κατανοούμε καλύτερα και να ανακαλύπτουμε πτυχές του βιώματός μας που πριν μας ήταν άγνωστες.

Στην ουσία, ο θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος στο να ακούει με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθάει τον θεραπευόμενο να καταλάβει τον εαυτό του. Αυτός ο τρόπος λέγεται ενεργητική ακρόαση και έχει ιδιότητες όπως: απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή όχι μόνο στο τί λέει ο θεραπευόμενος, αλλά και στο πώς το λέει και την ικανότητα να επαναδιατυπώνει τα όσα άκουσε ή/και κατάλαβε, να καθρεφτίσει το συναίσθημα του.

Το να προσπαθούμε να εκφράσουμε λεκτικά αυτά που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, να ακούμε τον εαυτό μας να τα διατυπώνει, να ακούγονται αυτά από κάποιον που ακούει ενεργητικά, προσφέροντας με την ουδέτερη στάση του μία νέα, φρέσκια οπτική, λειτουργεί θεραπευτικά. Ουσιαστικά, αυτή η διαδικασία μας προσφέρει έναν νέο τρόπο να συνδιαλεγόμαστε με το πρόβλημα μας, αλλάζει τον εσωτερικό μας διάλογο, το πώς μιλάμε στον εαυτό μας. Αρχίζουμε να κατανοούμε τον εαυτό μας αντί να τον κρίνουμε, δοκιμάζουμε νέους τρόπους ερμηνείας και αντίληψης των σχέσεων μας που πριν δεν είχαμε.

Τί είναι Ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία διερεύνησης του εαυτού μας και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε και υπάρχουμε στον κόσμο μας, που στόχο έχει την απελευθέρωσή μας από όσα μας περιορίζουν και μας δυσκολεύουν, συμπεριφορές, συναισθήματα, και αντιλήψεις. Είναι μία διαδικασία που λαμβάνει χώρα μέσα σε μία σχέση, ανθρώπινη και αληθινή, αλλά οριοθετημένη.

Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου παρότι αυθεντική, δεν ομοιάζει με μία φιλική σχέση. Ο θεραπευτής, μέσα από τη δική του προσωπική ψυχοθεραπεία, καταφέρνει να βάζει σε παρένθεση τις προσωπικές του πεποιθήσεις, εμπειρίες και συναισθήματα ώστε να ακούει με πολύ προσοχή, χωρίς επικριτικότητα, με ενσυναίσθηση, με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και το αμέριστο γνήσιο ενδιαφέρον του για το καλό του ατόμου. Η σχέση του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο δεν είναι μία αμοιβαία σχέση, αλλά δημιουργείται ώστε να βοηθήσει το θεραπευόμενο να κατανοήσει τον εαυτό του και να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπάρχει νιώθοντας ικανοποίηση και πληρότητα. 

Πιστεύω πως έχοντας την ικανότητα να παρατηρούμε τον εαυτό μας οι άνθρωποι, έχουμε τη δυνατότητα να εξελισσόμαστε, να αλλάζουμε, να επιλέγουμε. Δεν ευθυνόμαστε για όσα μας πλήγωσαν, αλλά είμαστε υπεύθυνοι να κάνουμε κάτι για αυτά ώστε να μην λιγοστεύουν την εμπειρία της ζωής μας. Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας να τον μάθουμε, να τον κατανοήσουμε, να τον συμπονέσουμε και να πραγματώσουμε το δυναμικό μας. Δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να μας προσφέρει αυτά που χρειαζόμαστε. Είμαστε όλοι, ο κάθε ένας μας, μόνοι σε αυτό το πολύ προσωπικό ταξίδι του εαυτού μας, αλλά είμαστε ικανοί για κάτι τέτοιο και oφείλουμε να το περπατήσουμε. 

Η Ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει θέματα όπως:

Ψυχολογική υποστήριξη & συμβουλευτική:

σε περιόδους ιδιαίτερα απαιτητικές ψυχολογικά για το άτομο:

  • απώλεια ή ασθένεια σημαντικού προσώπου, χωρισμός, προβλήματα υγείας
  • αλλαγή τρόπου ζωής ή η επιθυμία αυτής,
  • άλλες αιφνίδιες αλλαγές,
  • κρίσιμες περίοδοι για τη ζωή του ατομου, περίοδοι αποφάσεων ή οικογενειακών κρίσεων.​